2024-04-11 Håvard Hellum


Her gjelder ikke yrkesskadeforsikringen

Mange er kanskje ikke klare over at yrkesskadeforsikringen ikke gjelder på samme måte som normalt, om man for eksempel er i streik.

Matrix Insurance, en av Norge fremste formidlere av yrkesskadeforsikring, har i år sett en kraftig økning i gli- og fallskader, som følge av utbredt hålkeføre i deler av landet i begynnelsen av 2024. 

Det krevende føret i vinter har ført til personskader, noen også med sykehusopphold samt medfølgende rehabilitering og potensiell uførhet som konsekvens.

Dersom du utsettes for en ulykke på arbeidsstedet ditt, trer yrkesskadeforsikringen inn, slik at du får dekket ekstrautgiftene du får som følge av skaden.

Men dette gjelder altså kun om skaden skjer mens du er på jobb, på selve arbeidsstedet. Yrkesskadeforsikringen gjelder ikke når du er i streik.

Regjeringen skriver følgende på sine nettsider:
«Dersom en arbeidstaker som er i streik blir skadet har vedkommende ikke rett til yrkesskadedekning verken etter hovedtariffavtalen eller etter folketrygdloven. Dersom en arbeidstaker har fått dispensasjon for å uføre arbeid under streiken, vil retten til yrkesskadedekning følge av folketrygdloven § 13-6.»

Skulle man for eksempel falle ned en trapp mens man er streikevakt, så vil altså ikke yrkesskadeforsikringen gjelde, selv om man befinner seg på arbeidsstedet.

Det er imidlertid mulig å forsikre ansatte mot ulykker som finner sted også under streik, på vei til og fra jobb, eller på hjemmekontor. Dette gjøres ved at arbeidsgiver kjøper en fritidsulykkeforsikring på vegne av sine arbeidstakere.

– Fritidsulykkesforsikringen gjelder også på arbeidsveien, og sikrer den samme økonomiske tryggheten som når ulykken skjer på innsiden av porten til arbeidsplassen, sier Reidar Meinstad, som er fagansvarlig for personalforsikring ved Matrix Insurance.

Han fortsetter:
– Vi anbefaler alle arbeidstakere å sjekke med sin arbeidsgiver om det finnes utvidede forsikringer som gjelder for ulykker mellom bo- og arbeidsstedet. Det er jo like glatt for alle når man skal til og fra arbeid. 

Med en fritidsulykkeforsikring sørger man for at de ansatte er forsikret ved ulykker også om skaden skjer mens den ansatte er i streik, på hjemmekontor, eller på vei til jobb. 

Det er kun arbeidsgiver som kan etablere en slik forsikring på vegne av de ansatte, og forsikringen har en relativt rimelig pris. 

– Vi har også sett flere eksempler på at de ansatte betaler denne premien selv, via trekk i lønn, sier Reidar Meinstad. 

Les mer om fritidsulykkesforsikringen