Ikke ta yrkesskadeforsikringen din for gitt
Det er ikke alltid like selvsagt at den gjelder.Mange av oss tar det som en selvfølge at vi er dekket av yrkesskadeforsikring i løpet av arbeidsdagen. Samtidig kan det oppstå en ulykke i en situasjon der man kanskje likevel ikke er forsikret – selv om man kan tro det selv. Her får du noen eksempler på slike situasjoner, der det for mange ikke er kjent at man faktisk ikke er dekket.
På reiseveien
Det viktigste å huske på er at yrkesskadeforsikringen kun gjelder i arbeidstiden – på arbeidsstedet. Skader som skjer før arbeidstaker går gjennom døren eller porten på første arbeidssted eller oppmøtested, dekkes nemlig ikke av yrkesskadeforsikringen.
Starter man for eksempel arbeidsdagen ute hos en kunde, vil man ikke være dekket av yrkesskadeforsikringen før man er fremme på dette stedet, til tross for at reisen er en del av arbeidstiden.
For mange kan dette være ukjent, fordi man vet at man ikke hadde reist til det aktuelle stedet om det ikke var for at man skulle arbeide der. Likevel er man altså ikke dekket i denne situasjonen.
Det samme gjelder ved arbeidstidens slutt. Forsikringen opphører når man forlater siste arbeidssted, selv om reisen hjem er en del av arbeidstiden.
I lunsjpausen
Forlater man sitt normale arbeidssted som en del av jobben er man dekket av yrkesskadeforsikringen som vanlig. Skal man for eksempel på et eksternt kundemøte, hente firmapost eller handle til bedriften, kan man være trygg på at yrkesskadeforsikringen gjelder.
Yrkesskadeforsikringen gjelder derimot ikke i de periodene i arbeidstiden man velger å forlate arbeidsstedet for å gjøre noe annet enn å arbeide. Det er jo ikke uhørt at man som arbeidstaker benytter lunsjpausen på å handle privat. Da er det viktig å vite at yrkesskadeforsikringen ikke gjelder.
Med «arbeidstiden» menes «når man er i arbeid». Dette styres ikke av hva som står i ansettelsesavtalen – for yrkesskadeforsikringen gjelder også når man jobber overtid eller faktisk utfører arbeid på et arbeidssted, selv om dette er tidligere eller senere enn det som er normalt, eller i helgen.
På hjemmekontor
Den stadig vanligere praksisen med hjemmekontor, som ble akselerert under koronapandemien, har skapt forvirring rundt yrkesskadeforsikringens dekning. Flere saker har derfor endt opp med å bli avgjort rettslig.
I en dom fra Hålogaland lagmannsrett ble det stipulert at man kun er dekket av yrkesskadeforsikring på hjemmekontor dersom det er «nødvendig» at man jobber hjemmefra.
I en dom fra Høyesterett tidligere i år fastslås det at man ikke er dekket av yrkesskadeforsikringen om man ikke kan sies å ha vært «i arbeid» da ulykken inntraff.
Det man i alle fall kan si med sikkerhet er at man ikke er dekket av yrkesskadeforsikringen i pauser når man er på hjemmekontor, som man ville ha vært om man befant seg på arbeidsstedet i pausene.
Flere arbeidssteder på samme dag
Håndverkere som ofte utfører arbeid på forskjellige steder samme dag, er normalt dekket av yrkesskadeforsikringen i perioden mellom første og siste arbeidssted. Det betyr imidlertid ikke at man er dekket hele arbeidsdagen.
Når man ikke befinner seg på en arbeidsplass, og heller ikke er på reise mellom to arbeidsplasser eller ikke på annen måte utfører arbeid, er man ikke dekket.
For eksempel vil en rørlegger være dekket av yrkesskadeforsikringen om han/hun i arbeidstiden reiser til en butikk som selger produkter som skal benyttes i jobben, og sklir på isen på vei inn til forretningen.
Hvordan sikre full dekning?
Du er altså kun dekket av yrkesskadeforsikringen når du faktisk utfører arbeid, er på reise mellom arbeidssteder, utfører ærender for bedriften, eller oppholder deg på arbeidsgivers adresse i pausene.
Hvis du ønsker å sikre dekning også når yrkesskadeforsikringen ikke gjelder er fritidsulykkeforsikring en god løsning. Prisen for en slik forsikring er også lik for alle, i kontrast til yrkesskadeforsikring, som varierer kraftig i pris mellom de forskjellige yrkesgruppene.