2024-02-19 Tor Erik Westvik


Byggeselskap tegnet ikke garantier – risikerer erstatning

Det er av avgjørende betydning for bedrifter å sikre at lover og regler om garantier og forsikringer blir fulgt – ellers kan det få betydelige følger.

Antallet konkurser i Norge økte kraftig i 2023. 3 714 norske selskaper gikk konkurs i fjor.
I desember økte konkursene med 17 prosent sammenlignet med samme måned i 2022. Så langt i år ser antallet konkurser ut til å falle noe sammenlignet med i fjor. 342 norske aksjeselskaper gikk konkurs i januar i år, noe som er en nedgang på tre prosent fra 352 konkurser i samme måned i 2023. Likevel; konkurstallene er fortsatt høye. 

Det er særlig bygg- og anleggsbransjen som hadde høye konkurstall i 2023, og vekst i antall konkurser sammenlignet med fjoråret gjennom månedene. Totalt 981 konkurser i bransjene «Oppføring av bygg» og «Spesialisert bygg- og anleggsvirksomhet», gir en økning på 28 prosent sammenlignet med 2022.

Overholder man ikke sine lovpålagte forpliktelser hva gjelder garantier og forsikringer, også om man går konkurs, kan det få betydelige konsekvenser, i form av rettslige prosesser. 

Dette erfarer man for eksempel i Buen Fritidsbygg, som ble slått konkurs 29. september. Selskapet har i minst to konkrete byggesaker ikke stilt garanti i henhold til bustadsoppføringslova.

Finansavisen rapporterer at disse forholdene nå utløser rettslige skritt fra advokat Einar S. Ramsland, som påpeker at manglende garantistillelse i henhold til loven kan «utløse styreansvar» for de tillitsvalgte i et selskap. 

Det kan i en slik sak være aktuelt å kreve erstatning fra styremedlemmene.

Når selv et stort selskap som Buen Fritidsbygg ikke har overholdt sine garantiforpliktelser, er det ikke urimelig å anta at også små og mellomstore bedrifter, ofte med enda mer begrensede forutsetninger for kunnskap om garantier og forsikringer, også kan støte på problemer. 

Da er det viktig at man som bedrift velger samarbeidspartnere i forsikrings- og garantisektoren som har inngående kjennskap til bransjen bedriften opererer i, og som har høy kompetanse på forsikringer og garantier, samt relevante lover og regler. 

Mellom profesjonelle parter er det klare retningslinjer fra Norsk Standard om bruk av garantier og forsikringer. Norsk Standard (NS) er en betegnelse på standarder fastsatt og utgitt av Standard Norge.

Styret i et byggeselskap har ansvar for å påse at rutiner for garantier i forbindelse med oppføring av nye boliger blir fulgt på en forsvarlig måte – og det er altså derfor styremedlemmene kan holdes juridisk ansvarlig, slik vi ser er aktuelt i saken om Buen Fritidsbygg.

En garantiordning bidrar til forbedret likviditet og fleksibilitet for aktører i næringslivet, ved at man slipper å plassere midler på en sperret bankkonto.

Det er imidlertid mange aspekter ved forsikringer og garantier en bedrift skal forholde seg til. Det kan handle om lover og regler, om hva som skjer ved en eventuell konkurs, men også om at bedriften din kan gi relevant informasjon til kunder, leverandører og andre samarbeidspartnere. 

Dette kan det kreve mye tid og ressurser å forholde seg til. Derfor er det viktig å velge en kompetent samarbeidspartner på området.

Ta kontakt, så ser vi sammen på en løsning for din bedrift.