2024-05-29 Maleena Nooma


Dette må du huske på bilferie

Snart er det sommer, og mange nordmenn skal ta ferie. Noen skal kanskje også reise på bilferie i løpet av sommeren.

 

Å reise rundt i Europa i bil kan være en veldig fin måte å feriere på. Det er jo så mye å oppleve og se rundt omkring på kontinentet. Som alltid når du skal reise, er det viktig å ta noen forholdsregler når du skal på bilferie. Hva bør du tenke på, før du pakker kofferten og setter deg i bilen?

1. Er bilen i stand?


Du må selvsagt sørge for at bilen er i god teknisk stand. Det siste du vil er å måtte avbryte den etterlengtede bilferien på grunn av biltrøbbel. Motorstopp, startvansker, elektriske feil eller feilfylling av drivstoff er faktisk noen av de vanligste årsakene til ferieavbrudd. Sørg for å avklare at bilen er i sin skjønneste, tekniske orden, så minimerer du risikoen for at dette inntreffer.
Husk også å sjekke lufttrykk i dekkene, samt om mønsterdybden er tilstrekkelig. NAF anbefaler minimum 3 mm mønsterdybde på dekkene, mens det absolutte kravet er 1,6 mm. 
NAF har egne testsentre, som du kan benytte deg av dersom du er usikker på bilens tekniske tilstand. Ta en tur innom ditt lokale NAF-senter, eller andre verksteder som kan hjelpe deg. 

2. Pakk fornuftig


Det er lurt å huske å pakke på en mest mulig fornuftig måte. Den tyngste bagasjen bør legges så lavt og langt inn i bagasjerommet som mulig. Husk varseltrekant og refleksvest. Disse skal ligge lett tilgjengelig, så du raskt kan finne dem frem dersom det oppstår en situasjon som gjør at du trenger dem. 

3. Internasjonalt forsikringskort


For det tredje er det visse ting det kan være greit å ha med seg ut i Europa. Et eksempel kan være Grønt kort. Grønt kort er et internasjonalt forsikringskort som bekrefter at du har gyldig ansvarsforsikring, som omfatter veldig mange europeiske land. Du kan kjøre bil i de fleste stedene i Europa uten Grønt kort, men det er likevel lettere å bevise gyldig ansvarsforsikring med det. 
I noen tilfeller er du pålagt å ha Grønt kort. Skal du for eksempel kjøre med tilhenger eller campingvogn i Tyskland, må du ha med Grønt kort. Tyske myndigheter har nemlig innført selvstendig ansvarsforsikring for tilhenger og campingvogn.

4. Hva hvis du blir utsatt for en ulykke?


Dersom du er så uheldig at du kommer ut for en trafikkulykke i utlandet, vil den norske bilansvarsloven gjelde om du kjører norskregistrert bil.
Den norske bilansvarsloven gjelder for skadede personer i din bil, dersom de er norske statsborgere, og dersom reisen starter og skal avsluttes i Norge. 
Du kan velge å kreve erstatning etter skadestedets lovgivning eller norsk bilansvarslov, om en annen bilfører er ansvarlig for kollisjonen. Hvis du ønsker å benytte deg av skadevolderens forsikringsselskap, kan du henvende deg til det utenlandske forsikringsselskapets skaderepresentant i Norge. 
For å få vite hvem som representere det selskapet i Norge kan du ta kontakt med Trafikkforsikringsforeningen (TFF). Hos TFF kan du få opplysninger om det utenlandske forsikringsselskapet.

5. Reiseforsikring


Husk alltid å ha reiseforsikring, uansett om du skal fly, reise med tog eller om du altså skal på bilferie. Dersom noe oppstår, du blir skadet eller syk og trenger transport hjem, eller om du blir utsatt for tyveri, er reiseforsikringen absolutt verdt å ha. Dessuten er dette en veldig rimelig forsikring. 

6. Ikke stress!


Sist, men ikke minst; husk å ta deg god tid, og ikke stress. Du skal på ferie, tross alt, så ta deg god tid. Ta heller en pause enn å sovne foran rattet. En times hvile koster så uendelig mye mindre enn skader på personer og verdier. Ta det rolig, og nyt kjøreopplevelsen. 

Ha en fortreffelig ferie!

Les mer om vår reiseforsikring